Goedemorgen! Kerst nadert met rasse schreden en dit is intussen het belangrijkste nieuws.
1. De problemen met de invoering van een nieuw IT-systeem voor de inning van de schenkings- en erfbelasting loopt zo veel vertraging op dat een nieuw systeem pas in 2018 in gebruik kan worden genomen, zo bleek donderdag bij een Kamerdebat met staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Uit het verslag van het FD van het debat blijkt dat burgers in 2018 massaal naheffingen kunnen verwachten over erf- en schenkingsbelasting uit 2016 die de fiscus nog niet heeft geïnd.
Een deel van de belastingplichtigen krijgt dit jaar al aanslagen, omdat de fiscus tijdelijk handmatig werkt. Maar daarmee lukt het niet om de naar schatting 450 miljoen euro die dit jaar niet wordt geïnd weg te werken.
2. Tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie heerst grote verdeeldheid over hoe een gezamenlijk migratiebeleid eruit moet zien. Premier Mark Rutte heeft donderdag op de EU-top in Brussel flink uitgehaald naar Oost-Europa. Hij noemde het “een schaamteloos verhaal” dat Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije onder de opvang van asielzoekers proberen uit te komen door alleen een financiële bijdrage aan grensbewaking te leveren. De Oost-Europese landen voelen op hun beurt niets voor verplichte quota voor de verdeling van asielzoekers.
3. In Brussel is ook zo goed als zeker geworden dat de Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief de nieuwe voorzitter wordt van de invloedrijke Eurogroep Werkgroep (EWG). Die ambtelijke werkgroep bereidt de vergaderingen van de eurogroep voor.
Naar verluidt heeft Nederland niet aangedrongen op een langere termijn van Jeroen Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter om de kansen voor Vijlbrief op deze Brusselse topfunctie zo groot mogelijk te maken.
4. Internetproviders in de VS mogen voortaan zelf bepalen wie wat kan zien op internet en bepaalde diensten voorrang geven. De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) trekt de regelgeving in die zogenoemde 'netneutraliteit' moest garanderen, het principe dat al het internetverkeer gelijk behandeld wordt.
Voorstanders van 'netneutraliteit' vrezen dat de gewone internetgebruiker en kleine beginnende bedrijfjes de dupe worden, omdat providers ongetwijfeld meer geld gaan vragen voor veelgebruikte sites en diensten.
5. Staatssecretaris Eric Wiebes van Economische Zaken ziet het als zijn belangrijkste taak om het binnenlands verbruik en de export van gas naar beneden te krijgen: "Het is complex, maar er is geen ander alternatief."
Wiebes zei dat er om de gaswinning in Groningen te verminderen desnoods per huishouden een gastoestel moet worden ingeruild voor een elektrische variant.
6. Meer concentratie op de Nederlandse telecommarkt: T-Mobile en Tele2 bundelen de krachten om beter bestand te zijn tegen de dominante spelers KPN en VodafoneZiggo. Samen boeken T-Mobile en Tele2 in Nederland zo'n 2 miljard euro aan omzet en hebben ze 4,3 miljoen abonnees.
7. Het 20-80 principe, ooit bedacht door de Italiaans econoom Vilfredo Pareto, blijkt ook op te gaan in de Nederlandse zorg. Uit cijfers van onderzoeksbureau Vektis Intelligence blijkt dat 17 procent van de mensen met een zorgverzekering goed is voor 80 procent van de zorgkosten.
Wel blijken er nog de nodige verschillen naar regio en leeftijd: niet verwonderlijk nemen 65-plussers zo'n 48 procent van de zorgkosten voor hun rekening.
8. De omroep Powned heeft aanvoerder Henk Kuipers van de omstreden motorclub No Surrender geen geld betaald voor zijn medewerking aan een documentaire van PowNed, stelde directeur Dominique Weesie vrijdagochtend in De Telegraaf. Wel heeft Kuipers een kleine onkostenvergoeding gekregen die uit het verenigingsgeld is betaald.
Weesie reageerde op berichten dat Kuipers mogelijk een met publieke middelen betaald honorarium had gekregen.
9. Het familiebedrijf Kernfarm is de snelstgroeiende onderneming van Nederland en voert daarmee de lijst 'FD Gazellen 2017' aan. Het bedrijf dat geneesmiddelen levert aan dierenartsen zag de omzet in drie jaar tijd met maar liefst 4.700 procent toenemen. Met nog geen tien mensen in dienst boekt het bedrijf nu een jaaromzet van 5,8 miljoen euro. CruiseReizen en Payingit eindigden op de tweede en derde plek.
10. Michael van Gerwen is donderdag indrukwekkend gestart bij het WK darts met een 3-1 winst op landgenoot Christian Kist. Van Gerwen, ook wel de 'Michael Jordan van het darten' genoemd, hoopt de komende weken zijn derde WK-titel binnen te slepen. Als professioneel darter heeft Van Gerwen al zo'n 6 miljoen euro bij elkaar gegooid.
Nieuwsdag gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren.
Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:
• 112 mensen hebben 20% van alle bitcoin in bezit – en dat is best wel tricky
• Als je deze dingen onderdeel maakt van je dagelijkse routine, leef je gezonder en word je ouder
• Onderzoekers hebben een minuscuul diertje ontdekt dat plastic eet – en dat is geen goed nieuws